Paard En Bewust Zijn

Privéles

Ik geef privé en semi privé lessen op locatie. Onderwerpen van de les  kunnen zijn zowel het oplossen van een probleem met een paard zijn, op de grond of onder het zadel, als een vraag van jou als persoon. Verbetering van lichaamshouding, beter begrip, betere samenwerking, meer connectie, minder verzet, dat zijn de dingen waar ik graag aan werk. Ook met het inrijden van jonge paarden heb ik veel ervaring. Dressuur, springen, western, NH, Working equitation… wat voor paard je ook hebt en wat voor discipline je ook uitvoert met je paard. Een paard is een paard en als je met je paard communiceert dan spreek je paard. De basis is altijd paards, daarna komt pas de discipline. Daarom kan ik alle paarden helpen met de basis. Die is voor iedereen gelijk.

Ik werk vanuit het principe dat pas als je weet wat je doet, dat je kan doen wat je wilt. Ik leg graag uit waarom ik een bepaalde oefening van jou of je paard vraag zodat je zelf ook weet wanneer je die toe kan passen. 

Daarnaast werk ik graag met meerdere mensen tegelijk. Vooral met grondwerk is het vaak net zo leerzaam om te kijken naar wat iemand anders doet, als het zelf doen.

Ik ben geen wedstrijdruiter. De basis van mijn lessen is dan ook niet wedstrijdgericht. Wel heb ik veel resultaat behaald met mensen die mijn lessen in de wedstrijdring toepassen en hun punten zien verbeteren.

Mijn achtergrond is Irwin Insights. Ik heb jarenlang bij Chris Irwin les gevolgd en zeven maanden op zijn ranch gewoond en daar elke dag met verschillende paarden getraind en les gegeven.  Verder werk ik graag met Centered Riding oefeningen en lichaamsbewustzijns oefeningen. Ook werk ik met klassieke dressuur en heb  ik veel ervaring met de structuren die bij Parelli, Voest en Monty Robberts hanteerd worden. Ik pak regelmatig oefeningen uit mijn Rebalancing en lichaamsbewustzijn achtergrond erbij.  Om mensen te helpen om meer in balans op en naast hun paard te laten zijn. Wat hebben je paard en jij nodig om de volgende stap te zetten? Dat is mijn uitdaging om samen met jou te ontdekken.

Als je wat wilt van je paard, krijg je wat jij nodig hebt............ Als je geeft aan je paard wat het nodig heeft, krijg jij wat je wilt.

DJ, net onder het zadel. drukt rug weg en gebruikt achterhand stuwend.
Zelfde dag, zelfde paard. correct ruggebruik. laat nek zakken in ontspanning, gebruikt achterhand zowel dragend als stuwend.

Hoe wie wat waar?

Lessen zijn  45 euro inc BTW voor een uur en binnen 15 km van mijn huis in Ede reken ik geen voorrijkosten. Wordt de afstand verder dan reken  ik 19 ct/km. Kan ik meerdere lessen op dezelfde locatie geven of lessen combineren, dan worden de reiskosten uiteraard evenredig verdeeld onder de lesklanten.

Ik geef les in problemen met:
  • Rijden
  • Longeren
  • lange lijnen
  • Basis Grondwerk
  • Voeten optillen/opzadelen/Algemene verzorging
  • In hand/Buiten wandelen
  • Overige problemen

De basis voor mij met lesgeven isde onderlinge communicatie tussen paard en mens verbeteren. Waarom reageert een paard zoals ie doet en hoe kan ik daar als mens op reageren op een manier die het paard helpt zich beter te voelen. 

Erg interessant, vooral het hoe iets te 'vragen' aan je paard in plaats van gebieden. Eye- opener voor lichaamshouding- het buigen. Ga het zeker gebruiken. Ik wil graag nog een les boeken met longeren en rijden!

Mijn insteek was om deze middag meer inzicht te krijgen in de omgang met het paard. Mijn ideeën en gedachten over hoe om te gaan met een paard werden min of meer bevestigd. Ik hecht veel waarde aan respect voor een paard en andersom. Hoe je dat 'verdient' en wat je dan van een paard mag verwachten. Wederzijds respect geeft meer voldoening en vormt de basis voor een natuurlijke én plezierige omgang met elkaar.

De les was zeer leerzaam! Waar ik bijvoorbeeld nu nog meer van doordrongen ben is wat een bit in een paardenmond doet. Hoewel ik het besef had dat je niet hard met je handen moet zijn omdat een paard gevoelig is in de mond, heb ik nu kunnen zien dat een paard zelfs de kleinste verandering kan voelen.