Paard En Bewust Zijn

Paardencoaching

Gecoached worden met een paard als spiegel. 

Mijn ervaring

Ik heb veel cursussen en opleidingen gedaan waarin mensen coachen altijd een onderdeel was. Avatar, Transformational Breathing, Rebalancing, Knowmads, Equine assisted personal development. Mensen coachen en ze een stap verder helpen in hun persoonlijke ontwikkeling is hetgene waar ik het meeste voldoening uit haal. Het geeft een heel speciaal gevoel om aanwezig te mogen zijn wanneer iemand iets dierbaars over zichzelf ontdekt.

Mijn reis

Het is eigenlijk heel simpel. Zonder Mon Ami, mijn eerste eigen paard, zou ik nooit zijn geworden wie ik nu ben. De lessen van dit bijzondere paard waren vaak lessen vol bloed zweet en tranen en op momenten ook behoorlijk frustrerend.
Maar dank zij haar leerde ik leiding geven op een respectvolle manier. Leerde ik grenzen stellen. Leerde ik een doel bepalen en daar helemaal voor gaan. En leerde ik vooral beter contact maken in de omgang met paarden en daardoor ook met mensen.

Paarden

Waarom paarden inzetten om gecoached te worden?

Paarden liegen niet, ze zijn altijd echt. Daarnaast zijn paarden, met hun 600 kg spieren en botten,  vluchtdieren en hun hele lichaam, mindset en gedrag is erop gebaseerd om te overleven in een wereld waarin constant gevaar dreigt. Paarden zijn constant bezig met hun omgeving met als doel niet opgegeten worden door roofdieren. Mensen hebben altijd een speciale band met paarden gehad. we kunnen ons er makkelijk mee identificeren. omdat paarden het concept liegen niet snappen reageren ze altijd op wie je op dit moment bent. zeggen dat het goed met je gaat terwijl dat niet zo is, daar kan een paard niets mee. hoe authentieker je rond een paard bent, des te beter gaat jullie onderlinge communicatie. leren hoe je authentiek bent is leren jezelf te kennen. en is het grootste geschenk wat je jezelf kunt geven.

Paarden spreken tot onze verbeelding. De ridder op het witte paard staat voor gratie. In de bijbel word de apocalyps aangekondigd door 4 ruiters te paard. Paarden zijn een symbool. maar zodra je naast een levend ademend paard staat gebeuren er zowel symbolische dingen als hele aardse. Een paard denkt niet in symbolen hij denkt in overleven, in leiderschap en in veiligheid. Als jij een goede leider voor je paard wilt zijn. en dat wil je zodra je de leiding over dit paard neemt. heb je de zelfde kwaliteiten nodig die je ook een goede leider maken bij mensen. Een leider, in eerste instantie over je eigen leven.  

Voor wie?

Paardencoaching is voor mensen die zichzelf beter willen leren kennen, die tegen een probleem of een beperking aan lopen en daar zelf niet uit kunnen komen of daar een ander perspectief op willen. Het onderwerp voor de paardencoaching hoeft helemaal niets met paarden of zelfs met leiderschap te maken hebben. Zolang je open staat voor een nieuw perspectief en geinteresseerd bent in een echte reactie is paardencoaching iets voor jou.

Een goede leider is iemand die:

  • rust en vertrouwen uitstraalt
  • zijn grenzen kent en die op een respectvolle manier kan stellen
  • bereid is in de spiegel te kijken
  • consequent is
  • respect heeft voor anderen hun grenzen
  • zijn kwaliteiten dienstbaar inzet voor degenen die geleid worden
  • kijkt, observeert, luistert.

Paarden kun je niet leiden met woorden want dat snappen ze niet. Paarden reageren heel authentiek op je lichaamshouding, energie en bewegingen. Je kunt ze niet omkopen, verleiden, dwingen of ompraten. Als jouw hoofd, hart en handen hetzelfde zeggen zal het paard doen wat je van hem vraagt. Als je incongruent bent dan zal het paard daarop reageren. Wanneer je de kwaliteiten ontwikkelt om een goede leider voor je paard te zijn zal je zien dat je diezelfde kwaliteiten kunt gebruiken bij mensen. En bij jezelf!

Hoe

meestal zijn paardencoachings sessies 1 op 1. Deze worden samen met mijn eigen paard Virea verzorgd. Groepssessies zijn zeker mogelijk, neem even contact met me op voor de mogelijkheden.

Waar

1 op 1 sessies zijn met mijn eigen paard in Lunteren. Daar heb ik alle faciliteiten tot mijn beschikking om op een veilige en rustige manier processen te kunnen begeleiden. Er is een buitenbak en we zijn vlak bij het Wekeromse Zand dus afhankelijk van de vraag is er veel mogelijk.

Duur & Kosten

Een paardencoachingsessie 1 op 1 duurt ongeveer 90 minuten. De kosten zijn 90 euro voor een sessie; dit is inclusief koffie, thee en paard.