Paard En Bewust Zijn

Lichaamsbewustzijn

Als je weet wat je doet kan je doen wat je wilt. Milton Trager.

Achtergrond

Mijn balans en lichaamsbewustzijn is altijd slecht geweest. Als kind kon ik nog geen meter op een evenwichtsbalk lopen maar door paarden ben ik er beter in geworden. Elke stap richting meer balans en evenwicht heb ik heel bewust moeten maken want van nature zit het er gewoon niet in. Daarom kan ik heel goed uitleggen wat iemand nu doet en waar de verbeterpunten liggen. Vanuit mijn eigen ervaring en jarenlange lessen en observeren, in mijn zit en houdinglessen maak ik gebruik van oefeningen uit Centered Riding, Rebalancing, Tai chi en meditatie.

Werkwijze

Ik geef mensen graag les met hun eigen paard. Ik zet het paard op een volte aan een longeerlijn en jij als eigenaar hebt alle tijd om je te focussen op je houding, zit, en hulpen zonder te veel met het paard bezig te hoeven zijn. Afhankelijk van de vraag kunnen we werken aan balans, evenwicht, hulpen verfijnen en voelen wat er nou eigelijk onder je gebeurt als je rijd. als het paard longeren een probleem vind of heel braaf is kan je ook los in de bak of roundpen rijden. Het doel is meer helderheid creëeren in hoe je rijd. En of dat wat je denkt dat je op je paard doet wel klopt met wat je werkelijk doet.

Waarom?

Waarom houding en zit belangrijk zijn voor paardrijden: Voor mij is hoe je op een paard zit de basis voor je rijden. Als je niet meebeweegt op een paard, of je evenwicht verliest. tegen het ritme in aandrijft of je rug hol trekt, hoe kan je paard dan soepel, los en ontspannen onder je bewegen?

Als jij je rug hol trekt kan je nooit je bekken genoeg mee bewegen, waardoor het paard zijn rug niet ontspannen en opbollen. Het paard drukt dan zijn rug weg. Als je paard zijn rug wegdrukt dan kun je nooit comfortabel zitten en meebewegen met je paard. Dit is een visueuze circel die alleen jij als ruiter kunt doorbreken. Door je lichaam behulpzamer op je paard te leren gebruiken voelt je paard minder onbalans en beperkingen van jou en kán het ook beter, ruimer, en losser bewegen.

Oren-schouders-heupen-enkels op een lijn. Net als dat ik op de grond sta. mijn paard hoeft hiermee mijn onbalans niet te corrigeren. Ik sta op mijn tenen en trek mijn rug hol. hierdoor kan ik niet optimaal meebewegen met mijn paard.
Ik hang naar voren, druk mjn handen naar beneden, mijn voeten zitten niet in lijn met mijn oren-schouders-heupen en ik kijk omlaag waardoor mijn hoofd naar voren valt.