training voor scholing

ll

Help je paard

training voor scholing

Wanneer gunnen wij onszelf en het paard de tijd om werkelijk iets te leren?Tijdens de lessen bij Paard En Bewust Zijn ga je het verschil zien tussen trainen en scholen. Trainen is de fase waarin je zowel jezelf als je paard de tijd en ruimte geeft om de aanwijzing te begrijpen. Hierbij weten we, dat zowel wijzelf als het paard alleen maar leerstof kunnen opnemen als we ontspannen zijn.

Signalen leren zien

Met paarden ontstaan de problemen meestal omdat wij ons niet bewust zijn van de dubbele boodschappen die wij uitzenden. Het signaal dat het paard van ons oppikt komt dan niet overeen met datgene wat wij eigenlijk van het paard willen. Meestal zijn wij zo gewend aan bepaald gedrag van ons paard dat wij de boodschap missen die het paard ons aangeeft. Voorbeelden hiervan zijn: niet stilstaan met opzadelen,hoofd omhoog doen, geen voet willen geven, niet willen inbuigen naar één zijde enz. Meestal wordt ervan uitgegaan dat dat gedrag van het paard afkomstig is. Toch zijn wij, zonder hiervan bewust te zijn, vaak zelf de oorzaak…..
Onze werkwijze werkt snel en doeltreffend, omdat wij vooral de mens trainen en bewust maken van hun handelen!

De trainingsfase voor het paard

Het uitgangspunt is steeds de lichaamshouding van het paard, hoe beweegt het dier en wat heeft het paard nodig om die beweging te kunnen verbeteren of langer vol te kunnen houden? Daarbij gaat het er niet alleen om dat de juiste spieren worden getraind, het paard leert ook dat de communicatie met de trainer leuk is en een goed gevoel geeft. Trainen is dus eigenlijk de voorbereiding waarin je paard leert “te leren”.

Een paard dat de ‘training’goed doorloopt laat zien dat het:

 

    • actief en ontspannen is en blijft in stap, draf en galop;
    • actief en ontspannen blijft in alle overgangen, inclusief halthouden en achterwaarts gaan;
    • bij dat alles op eigen benen loopt.

 

 

DE SCHOLINGSFASE VOOR HET PAARD

907635815_6_c2Y4

Met deze voorwaarden kan het paard verder naar de ‘scholing’.

Nu kunnen we beginnen met het verzamelend werk. met moeilijkere oefeningen, zoals zijgangen en changementen. Waarbij een voorwaarde is dat het paard deze oefeningen ontspannen uitvoert. Het paard is in de scholingsfase volledig gericht op de signalen van de ruiter, longeur of menner en is volledig bereid elke aanwijzing onmiddellijk op te volgen. De beloning voor beide partijen is groot, voor het paard bestaat deze beloning uit dat het zich goed voelt wanneer de achterhand correct ondertreedt, voor de mens bestaat de beloning uit het onbeschrijfelijke gevoel dat het geeft wanneer een paard – al is het maar even – al zijn kracht en gratie aan hem of haar uitleent. 

 bw_DSC21283 SAM_0019-1024x680 P10100802 SAM_0018a
Kijk, luister en voel De Irwin methode Paardentaal= lichaamstaal Training voor scholing
klik op de foto’s voor volgende pagina’s. Je kunt ook de onderbalk of de zoekmachine gebruiken.