de Irwin methode

Irwin methode in het kort:

Paarden die worden getraind volgens de principes van Chris Irwin ervaren dat hun trainer:

  • begrijpt op welk moment een paard de gevraagde beweging kan uitvoeren
  • weet hoe een paard kan worden geholpen om gebalanceerd te bewegen
  • altijd duidelijke signalen geeft

Dit leidt tot paarden die gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan, maar het leidt ook tot iets anders. Namelijk paarden die meer ontspannen en minder schrikachtig zijn in de omgang. Het geheim hiervoor vat Chris Irwin samen in één zin:

“frame of body = frame of mind”

Aan het lijf van een paard valt elk moment af te lezen hoe het zich voelt. Paarden doen zich niet anders voor dan ze zich voelen. Paarden liegen niet! Een angstig paard houdt het hoofd hoog en drukt de rug weg, met de staart strak tegen de billen aan.
Een paard wat zich geïrriteerd voelt, zwiept venijnig met de staart.
Een paard dat zichzelf de leider vind buigt tegen je in.
Er zijn veel paarden die ‘achter de teugel’ kruipen en te diep lopen. Ook dit voelt in het lijf voor een paard onprettig, op deze manier kan het paard de ruiter en zichzelf niet goed dragen.
Een ontspannen paard laat de rug juist los, draagt de hals met de nek als hoogste punt en de staart hangt losjes af. Een ontspannen paard is in staat om zich te verzamelen, en dus verheven te gaan bewegen door meer gewicht te dragen op de krachtige achterhand.

Het werkt ook omgekeerd!

Jij hebt invloed op de lichaamshouding van je paard, en dus op de gemoedstoestand!
Als je weet hoe jij het frame van de body (=lijf) van het paard kunt beïnvloeden, verandert dus meteen de gemoedstoestand van je paard. Als jij werkt volgens de Irwin methode kun je een paard vragen het hoofd te laten zakken en de rug los te laten, en daardoor het paard heel snel weer laten ontspannen als het bijvoorbeeld ergens van schrikt.

inprogress2 (Custom)

SAM_40041SAM_3977Frame of body = frame of mind. Dit paard gaf altijd veel verzet tijdens het longeren. Op de tweede foto beïnvloed de eigenaresse tijdens dezelfde les, na onze aanwijzingen, met bewustzijn van haar lichaamstaal het lichaam van haar paard. Het paard ontspant direct, wat een verschil!

bw_DSC21283 SAM_0019-1024x680 P10100802 SAM_0018a
Kijk, luister en voel De Irwin methode Paardentaal= lichaamstaal Training voor scholing
klik op de foto’s voor volgende pagina’s. Je kunt ook de onderbalk of de zoekmachine gebruiken.